18 Şubat 2011 Cuma

politika hiç sevmem ama bunlar yaşandı ülkemde ne yazıkki kazıklandık halda devam ediyo


'Üç bankaya el koyun' diyen IMF, görevlisini de BDDK'ya yerleştirdi
Dünya Bankası Başkan Yardımcısı Kemal Derviş'i Türkiye'ye getiren süreç 19 Şubat 2001'deki MGK'da, Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer'in Başbakan Bülent Ecevit'e Anayasa kitapçığını fırlatmasıyla başlamıştı.
Dünya Bankası Başkan Yardımcısı Kemal Der-viş'i Türkiye'ye getiren süreç 19 Şubat 2001'deki MGK'da, Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer'in Başbakan Bülent Ecevit'e Anayasa kitapçığını fırlatmasıyla başlamıştı. Piyasalar devletin zirvesindeki bu tartışmayla alt üst oldu. Borsa yüzde 15 gibi tarihî bir düşüş yaşadı, 21 Şubat'ta gecelik faiz yüzde 7 bin 500'e fırladı. Ziraat ve Halk Bankası, tarihlerinde ilk defa 3 milyar dolar açık verdi. Piyasaların kontrol edilememesi üzerine DSP-MHP-ANAP hükümeti, piyasayı kontrol etmek için 'dalgalı kur'a geçti. Bu kararın ardından dolar 690 bin liradan 900 bine yükseldi. Yatırımcılar paralarını kurtarma telaşına düşünce, sermaye kaçışı başladı, işyerleri kapandı, milyonlarca kişi işsiz kaldı. İşte bu dönem, tarihe '2001 krizi' olarak geçti. Hazine'nin teslim edildiği Kemal Derviş, 14 Mart'ta 'Güçlü Ekonomiye Geçiş Programı'nı açıkladı. Uluslararası Para Fonu (IMF) ile görüşmelere başladı. Büyük krizin 10. yılında Zaman'ın ulaştığı gizli belgelere göre, bu görüşmeler Batılı ülkelerin Osmanlı borçlarını tahsil için kurduğu Düyun-u Umumiye'yi hatırlatıyor. Teknik destek hizmeti adı altında IMF danışmanı Marc Carawan'a BDDK'da ayrı bir oda ayrılmış, bu 'hizmetleri karşılığı' da 249 bin 600 dolar ödenmiş. Bir başka belgeye göre ise IMF, 661 milyon dolarlık kredi için BDDK'ya, EGS Bank, Bayındırbank ve Kentbank'a el konulması talimatı vermiş.
IMF, kredi için 'üç bankaya el koyun' dedi, görevlisini de BDDK'ya yerleştirdi   not: bu bir çalıntı haberdir biz toplum olarak balık beyinliyiz ya ondan dolayı şey ettim 

Hiç yorum yok: